اطلاع رسانی، حلقه گمشده توسعه کلنجین

ساخت وبلاگ

اطلاع رسانی به موقع، همشهریان را برای همکاری در توسعه کلنجین ترغیب می کند.

«کلنجین وطن من» امروزه کشورهای در حال توسعه و کشورهای عقب‌مانده جهت نیل به استانداردهای همه‌جانبه در کلیه‌ی امور ناچار به استفاده از  اطلاع‌رسانی و به‌ کارگیری وسایل ارتباط جمعی در نیل به توسعه‌ی متوازن و همگون می‌باشند. بدون شک وسایل ارتباط جمعی با پوشش وسیع مخاطبان در کلیه‌ی جوامع بیش از هر وسیله‌ی دیگری می‌توانند افکار عمومی را با نوآوری های جدید و مفاهیم لازمه‌ی توسعه آشنا سازند. در این میان اطلاع‌رسانی صحیح و متناسب با مخاطبان در جهت ایجاد ارتباط مؤثر و تغییر رفتار آنان می‌تواند بسیار کارساز باشد.

توسعه روستایی به عنوان یک فرایند تغییرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در محیط روستا، شامل بهبود بازدهی و افزایش اشتغال و درآمد روستاییان، تامین حداقل قابل قبول سطح تغذیه، مسکن، آموزش و پرورش و بهداشت می­باشد. اگر چه روستا و زندگی روستایی با فعالیت­های کشاورزی عجین شده و کشاورزی نقش اصلی را در فعالیت­های  توسعه روستایی دارد. اما در سه دهه گذشته نقش فعالیت­های اشتغال زا موسوم به فعالیت­های خارج از مزرعه به عنوان فرصت­های تکمیلی اشتغال تولید و افزایش درآمد خانوارهای روستایی مورد توجه سیاست­گذاران و برنامه­ریزان توسعه قرار گرفته است(فتحی، 1389).

ارتباطات و توسعه یکی از چالش برانگیزترین مباحث در عرصه علوم اجتماعی، اقتصاد، سیاست و فرهنگ طی پنج دهه اخیر در سطح جهان بوده است. مطالعات در این زمینه، بخصوص پس از جنگ جهانی دوم، مورد توجه صاحب­نظران  و اندیشمندان و نیز کشورهای تازه استقلال یافته یا در حال توسعه قرار گرفته است(جعفری و همکاران، 1393). این موضوع از آن روی اهمیت و گسترش یافته که رسانه­ها اهمیت فوق العاده­ای بخصوص در توسعه پیدا کرده­اند. اکنون نیز با رشد و گسترش شبکه­های تلویزیونی و رادیویی در سراسر جهان،  نقش ارتباطات و توسعه، همچنان مورد توجه صاحب­نظران این حوزه است.

امروزه همگان بر نقش تاثیر رسانه­ها در ایجاد دگرگونی اجتماعی، جدا از شدت و ضعف و حدود آن، اذعان دارند. در واقع، ملاحظه پیامدهای فرایندهای ارتباطی سبب شده است تا طرح­ها و برنامه­های توسعه بخشی از جمله خود پادرادیم نوسازی، پس از جنگ جهانی دوم با ارتباطات  با راهبردهای ارتباطی و نیز رسانه­های ارتباط جمعی، به ویژه رادیو، تلویزیون و روزنامه مرتبط گردد. در دوره­های مختلف توسعه، در پاداریم­ها و الگوهای متفاوت و مکاتب مختلف توسعه، از اولین برنامه­های توسعه بخش گرفته تا توسعه مشارکتی، توسعه جماعتی، توسعه پایدار و پسا توسعه، همیشه نگاه ویژه­ای به فرایندهای ارتباطی و نقش رسانه­ها وجود داشته است. توسعه روستایی نیز از قاعده مستثنی نیست. امروزه دولت­ها، سازمان­ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی، به طور گسترده، رسانه­ها و فناوری­های جدید اطلاعاتی و ارتباطی را برای توسعه نواحی شهری، به ویژه مناطق روستایی به کار می­برند(تریپانی و همکاران، 2000).

اطلاع رسانی یعنی رساندن خبر و پیام­های مورد نظر و همچنین گزارش رویدادهای جامعه و جهان به مخاطبان(یاوری وثاق، 1391، ص 28). یک نظام اطلاع رسانی بهینه و مطلوب، موجب دگرگونی در عرصه تفکر و عمل در میان افراد جامعه می­شود؛ زیرا افراد با توجه به اطلاعاتی که در دسترس دارند، تصمیم می­گیرند و عمل می­کنند و براساس این اطلاعات، افکار و ذهنیت آنها شکل می­گیرد یا تقویت می­شود. پس هر اندازه این اطلاعات با واقعیت­ها و حقایق هماهنگ باشد، تصمیم­گیری و عملکرد آنها، صحیح و عقلانی و درجهت رشد و پیشرفت جامعه خواهدشد(همان، 30). اطلاع رسانی با ماهیت رسانه­ها گره خورده است. هیچ رسانه­ای بدون این کارکرد کامل نیست و شاید حیات ندارد.

مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان اقتصادی و دست اندرکاران اجرای اصل 44 قانون اساسی مورخ 30/11/85 فرمودند: «کار دیگری که لازم است انجام بگیرد، اطلاع رسانی به مردم است. مردم باید در جریان جزئیات کار قرار بگیرند و بدانند که در کجا می­توانند فعالیت اقتصادی کنند، کجا می­توانند سرمایه گذاری کنند، چطور می­توانند در یک تعاونی وارد شوند. غالب مردم بی اطلاعند. سال گذشته وقتی این سیاست­ها از تلویزیون اعلام شد و گفته شد، بعضی از خواص شنیدند، خوشبخت شدند؛ خوشحال شدند. اغلب مردم که ما می­دیدیم، اصلاً توجه نداشتند که موضوع چیست. باید برای مردم تشریح بشود؛ تبیین بشود؛ بدانند چگونه می توانند از کمک دولت استفاده کنند، بخش خصوصی از چه امتیازاتی می­تواند استفاده کند، دولت چه کمک­هایی می­تواند به او کند؛ چه حمایت­هایی می­کند، درکجاها می­توانند وارد بشوند و سرمایه گذاری کنند».

با گذشت پنج دوره از شروع بکار شورای اسلامی شهر و روستا، اعضای منتخب به ویژه در روستاها تعاملی با رسانه ها ندارند و با اطلاع رسانی بیگانه هستند. حضور دکتر آجرلو (از اساتید دانشگاه امام حسین) و آقایان متولی و حاج عطاء آجرلو در پنجمین دوره شورای اسلامی کلنجین ترکیب مناسبی برای خدمت رسانی به اهالی عزیز کلنجین است. ولی این عزیزان با گذشت 7 ماه از شروع بکارشان،  تعداد زیادی از  همشهریان از دریافت اخبار و رویدادهای کلنجین احساس رضایت ندارند و در اغلب اوقات نسبت به اخبار و رویدادهای کلنجین اظهار بی اطلاعی می کنند.    

با توجه به گسترش شبکه های اجتماعی و دسترسی عموم مردم به این شبکه ها و از آنجا که همشهریان زیادی در شهرهای مختلف به ویژه در تهران و کرج ساکن هستند شاید به خاطر دوری از روستا نتوانند از اخبار و رویدادهای روستا با خبر شوند. ولی با وجود گروه و کانال تلگرامی کلنجین و عضویت بیش از 2000 نفر از همشهریان در این گروه و کانال، اعضای شورای اسلامی و دهیار محترم می تواند ضمن تعامل با مدیر محترم کانال تلگرامی کلنجین و حضور در گروه کلنجین با متانت و صبر و حوصله به سوالات و انتقادات همشهریان پاسخ دهند و اخبار و رویدادهای روستا را به موقع به اطلاع مردم عزیز کلنجین برسانند.  

به امید توسعه و پیشرفت وطن عزیزمان کلنجین

قمستی از مقاله رضا دمیرچی با عنوان «توسعه روستایی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی با تاکید بر نقش شبکه­های استانی رسانه ملی» که در خرداد ماه سال 95 در کنفرانس بین المللی نخبگان مدیریت در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد مورد پذیرش قرار گرفت و به چاپ رسید.

کلنجین وطن من ...
ما را در سایت کلنجین وطن من دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : rezadamira بازدید : 180 تاريخ : پنجشنبه 10 اسفند 1396 ساعت: 1:19